LUKAVAC CEMENT KREĆE SA RADOM ROTACIONE PEĆI

Lukavac Cement

Nakon zaustavljanja proizvodnih pogona u decembru 2017. godine, cementara u Lukavcu nije proizvodila klinker, već su sve aktivnosti u Fabrici bile vezane uz remont postrojenja. Radnici i management Lukavac cementa zadovoljni su što nakon više od tri mjeseca zastoja, za nekoliko dana konačno kreće prva proizvodna kampanja u 2018. godini.

Lukavac cement je krajem 2017. godine okončao treću investicionu fazu ukupne vrijednosti od preko 25 miliona KM, kojom će značajno doprinijeti poboljšanju proizvodne efikasnosti, sigurnosti i unapređenju postojećih ekoloških pokazatelja. Ulaganja su prvenstveno bila usmjerena na korištenje alternativnih goriva i ekološke standarde: na nabavku nove opreme i nadogradnju sistema za doziranje alternativnih goriva na toplom dijelu linije za proizvodnju klinkera, modernizaciju i proširenje postrojenja za bajpas prašinu te ugradnju sistema za redukciju azotnih oksida.

Lukavac Cementu pripala nagrada za uspješno poslovanje i ulaganja u BiH

Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) dodijelila je danas Lukavac Cementu nagradu za dugogodišnje uspješno poslovanje i značajna ulaganja u BiH. Ceremoniju „Izbor najznačajnijeg stranog investitora u BiH“ FIPA organizira već godinama kako bi se istakli uspješni primjeri stranih kompanija koje posluju u Bosni i Hercegovini i doprinose njenom razvoju.

Nagrada koju smo dobili znači nam mnogo, ona je potvrda i priznanje uspješnosti naših dosadašnjih ulaganja i poslovanja. Upravo smo okončali treću investicionu fazu u vrijednosti od 20 miliona KM koju smo započeli 2013. Ulaganja su bila usmjerena u za nas i BiH veoma važan projekat korištenja alternativnih goriva koji doprinosi sigurnom, efikasnom i ekološki prihvatljivom procesu proizvodnje cementa. Ovom investicijom ujedno završavamo i predviđeni treći postprivatizacijski investicioni ciklus. Našim primjerom ujedno pokazujemo da je BiH dobro mjesto za ulaganje i da zajedničkim naporima možemo očekivati dalji napredak i razvoj naše zemlje”,

istakao je direktor Lukavac Cementa Izet Imamović.

Lukavac Cement učestvuje na Međunarodnom sajmu Renexpo 2017

Lukavac Cement je aktivni učesnik i izlagač na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu Renexpo 2017 koji se održava u Sarajevu 8. i 9.11. u Kongresnom centru Hills. Na danas održanoj konferenciji pod nazivom „Upravljanje čvrstim otpadom u BiH – Korištenje otpada kao alternativnog goriva“, čiji sponzor je Lukavac Cement, Nedim Pašić, direktor proizvodnje, je u svom izlaganju govorio o pionirskim poduhvatima lukavačke cementare u korištenju alternativnih goriva te o ekološkim i ekonomskim prednostima korištenja goriva iz otpada u proizvodnji cementa.

Tom prilikom je posebno istakao da korištenje goriva iz otpada doprinosi smanjenju udjela korištenja fosilnih goriva, kao i da se smanjuju količine otpada koje se moraju odlagati na deponijama. Pri tome se vrše uštede energije, umanjuju se emisije stakleničkih plinova odnosno ugljičnog dioksida, ali se stvaraju i nove prilike za razvoj lokalne i bh. ekonomije.

Federalna vlada u Lukavac Cementu vidi potencijalno rješenje problema zbrinjavanja otpada

Saopćenje za javnost

Premijer FBiH Fadil Novalić posjetio je danas Fabriku cementa Lukavac i sa rukovodstvom fabrike razgovarao o tehnologiji i potencijalu sistema korištenja alternativnih goriva u procesu proizvodnje cementa u ovoj fabrici, zahvaljujući kojem je poznata kao Zelena fabrika cementa.

Lukavac Cement, najveći proizvođač cementa u BiH i pionir u korištenju alternativnih goriva u procesu proizvodnje, smanjuje upotrebu fosilnih goriva i povećava zahtjeve za zbrinjavanjem otpada u našoj zemlji, poštujući pri tome propisane ekološke standarde.

Održan „Dan otvorenih vrata 2017“ u Fabrici cementa Lukavac

U subotu, 23. septembra, Fabrika cementa Lukavac organizovala
je 9. po redu, sada već tradicionalnu, manifestaciju „Dan otvorenih vrata 2017“. Preko
1500 posjetitelja uživalo je zajedno sa uposlenicima u zabavnom danu u cementari.

Zelene površine fabrike bile su pretvorene u sportske terene za fudbal, odbojku, dječiju
biciklijadu te niz drugih sportskih, zabavnih i revijalnih aktivnosti. Lukavac Cement svake
godine otvara svoja vrata građankama i građanima Lukavca i nudi im priliku da
upoznaju zaposlene, način i principe rada fabrike koja se nalazi u srcu Lukavca.
Mnogobrojne aktivnosti za najmlađe kao što su: lutkarsko pozorište, vrtuljak, likovna
radionica su bile samo neke od atrakcija koje su privukle veliki broj mališana, koji su
dobili i prigodne poklone.

Cementna industrija u ulozi rješavanja problema otpada

Lukavac Cement, najveći proizvođač cementa u BiH i pionir u korištenju alternativnih goriva u procesu proizvodnje, smanjuje upotrebu fosilnih goriva i povećava zahtjeve za zbrinjavanjem otpada u našoj zemlji.

Koristeći razne vrste otpada kao alternativno gorivo u našoj proizvodnji štedimo prije svega prirodne resurse kao i novac za njihovu proizvodnju, a naša životna sredina se oslobađa otpada. Evidentno je da BiH imam problem sa adekvatnim odlaganjem otpada, te naša ulaganja u moderna postrojenja, koja u posljednjih 15-tak godina iznose oko 120 miliona eura, predstavljaju trajno rješenje za dobrobit cijele zajednice. Upotreba otpada kao alternativnog goriva u cementnoj industriji je veoma složen zadatak, na kojem radimo već godinama po uzoru na najbolje svjetske prakse. Cilj nam je da konstantno povećamo udjel alternativnih goriva u proizvodnji, kako bi se društvo oslobodilo značajnog dijela otpada i da ujedno damo što veći doprinos zaštiti životne sredine”,

istakao je Nedim Pašić, direktor proizvodnje Lukavac Cementa.

Lukavac Cement okončava ulaganja od 20 miliona km za osiguranje visokih ekoloških standarda

Fabrika cementa Lukavac u svom opredjeljenju da prati moderne tehničko-tehnološke tokove koji osiguravaju visoke ekološke standarde uspješno privodi kraju završnu fazu investicija u projekte, čiji je cilj povećanje kapaciteta, efikasnosti, procenta učešća alternativnog goriva u procesu proizvodnje klinkera.

Poznat i kao Zelena fabrika cementa, Lukavac cement okončava treću investicionu fazu (2012. – 2017.) ukupne vrijednosti 20 miliona KM, koja će značajno doprinijeti efikasnom, sigurnom i ekološki prihvatljivom korištenju alternativnih goriva u procesu proizvodnje. Ulaganja su bila usmjerena na nabavku nove opreme i nadogradnju sistema za doziranje alternativnih goriva na toplom dijelu linije za proizvodnju klinkera, modernizaciju i proširenje postrojenja za bajpas prašinu te ugradnju sistema za redukciju azotnih oksida, čime se završava treći postprivatizacijski investicioni ciklus.

Lukavac Cement pionir u korištenju alternativnih goriva

U mnogim razvijenim zemljama cementna industrija zauzima važnu ulogu u rješavanju problema upravljanja otpadom. Ovaj trend se ubrzano širi u cijelom svijetu. Danas se uspješnima smatraju one fabrike cementa koje su uspjele da oko 80% svojih potreba za energijom dobivaju iz alternativnih izvora. Pojedine fabrike u svijetu već predviđaju ili su čak ostvarile i 100% zamjenu fosilnih alternativnim gorivima. Sam proizvodni proces pruža jedinstvenu mogućnost da neiskoristivi otpad na najsigurniji način pretoče u gotov proizvod.

Lukavac Cement prati svjetske trendove

Lukavac Cement, poznat i kao Zelena fabrika cementa,prateći svjetske trendove okončava treću fazu investicija, ukupne vrijednosti 20 miliona KM, koje će značajno doprinijeti efikasnom, sigurnom i ekološki prihvatljivom korištenju alternativnih goriva u procesu proizvodnje. Investicije su usmjerene na nabavku nove opreme i nadogradnju sistema za doziranje alternativnih goriva na toplom dijelu linije za proizvodnju klinkera, modernizaciju i proširenje postrojenja za bajpas paršinu te ugradnju sistema za redukciju azotnih oksida.

Fabrika cementa Lukavac dobitnik nagrade “Kristal soli 2016”

Fabrika cementa Lukavac dobitnik je nagrade ”Kristal soli 2016” za najuspješniju kompaniju TK po ukupno ostvarenom prihodu u 2016. godini – srednja preduzeća. Na svečanoj ceremoniji ”Najbolji u privredi TK – Kristal soli 2016”, koja je održana sinoć u Tuzli u organizaciji RTV Slon i pod poktiveteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona, nagradu je primio generalni direktor FCL Izet Imamović.

Ovo je još jedno vrijedno priznanje za Fabriku cementa Lukavac koja ulaže napore da doprinese razvoju i napretku Tuzlanskog kanatona i Bosne i Hercegovine. Zahvalivši se organizatorima i stručnom žiriju, direktor FCL je istakao da je veoma bitno da se promoviraju ekonomski potencijali i pozitivni trendovi u TK i da je čast biti dijelom ove uspješne priče.

Lukavac Cement brendira proizvode prepoznatljivog kvaliteta

Na tržište plasiran novi proizvod u vrećama – SULFALUK

Nakon uvođenja nove marke Lukavac Beton, te velikog korporativnog rebrendinga, Lukavac Cement oplemenio je novim dizajnom vreća proizvode koji su već prepoznatljivi na tržištu. Ovim poslovnim potezom uspješno je zaokružen jubilej od 15. godina čvrste veze, kao sinonim izvrsnih poslovnih odnosa kupaca i austrijskog investitora koji je cementaru u Lukavcu učinio pozitivnom privatizacijskom pričom.

Imajući u vidu široku primjenu cementa u praksi, odlučili smo da brendiramo cjelokupan prodajni asortiman s ciljem da iza svakog brenda izgradimo uspješnu priču. S ponosom možemo objaviti da smo našim proizvodima dodijelili imena, upakovali ih u elegantniju i tržištu prepoznatljiviju ambalažu. Od danas, Lukavac Cement svojim vjernim kupcima nudi SUPRALUK, FINELUK, LUMAL kao i naš novi proizvod u vrećama SULFALUK ”,

istakao je Nihad Begić direktor prodaje i marketinga Lukavac Cementa.

1 2