Austrijska ABAG grupa u proteklih 20 godina investirala u Lukavačku cementaru preko 260 miliona KM

Harald Fritsch dao je intervju za Poslovne novine na temu „20 godina čvrste veze“.

U nastavku možete pročitati kompletan intervju.

Prije 20 godina Fabrika cementa Lukavac je uspješno privatizirana i ulaganjima austrijske ABAG grupe u iznosu od preko 260 miliona KM postala jedna od najmodernijih evropskih cementara.

Vodeće društvo ove grupe je kompanija Asamer Baustoffe AG (ABAG) na čijem čelu je predsjednik Uprave Harald Fritsch koji posjeduje dugogodišnje iskustvo u biznisu građevinskih materijala, kao i odgovarajuće iskustvo u rukovođenju velikim kompanijama.

ABAG je specijalista za proizvodnju visokovrijednih građevinskih materijala, sa ključnim kompetencijama u oblasti proizvodnje cementa i betona. Grupa se sastoji od 12 firmi sa više od 470 uposlenika na lokacijama u Austriji, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, kao i Hrvatskoj.

Mi u ABAG grupi imamo bogatu tradiciju i višedecenijsko iskustvo u proizvodnji važnih građevinskih materijala. Naše sjedište se nalazi u općini Ohlsdorf u gornjoaustrijskoj oblasti Traun. Korištenjem savremene tehnologije omogućavamo proizvodnju materijala na najvišem nivou. Na području centralne i jugoistočne Evrope u sastavu naše grupe djeluju dvije uspješne i moderne cementare: CEMMAC a.s. i Fabrika cementa Lukavac d.d.“, ističe Fritsch.

2021. godina je izuzetno važna za ABAG grupu i Fabriku cementa Lukavac, jer se obilježava dvadesetogodišnjica uspješne privatizacije.

U prethodnim godinama smo u Lukavcu napravili veliki poslovni i ekološki preporod. Od tvornice, izgrađene daleke 1974. godine, sa starom tehnologijom, kapaciteta od oko 300.000 tona cementa godišnje, puštanjem u rad najnovije proizvodne linije sredinom 2009. godine, dostigli smo godišnju proizvodnju od preko 900.000 tona cementa i 700.000 tona klinkera. Od posebnog značaja je bilo i to da nam je na raspolaganju stajala obučena i kvalifikovana radna snaga, što i danas predstavlja jedan od najvažnijih resursa Fabrike cementa Lukavac. Pri tome ne treba zaboraviti da smo prije 20 godina u temelje njenog poslovanja ugradili društvenu odgovornost, te se implementacijom društveno korisnih projekata stalno kreiraju nove vrijednosti za sve ljude u BiH, posebno za mlade i djecu, okoliš i lokalnu zajednicu“,  kaže Fritsch.

Postati najveći proizvođač cementa u Bosni i Hercegovini, bilo je moguće samo ispravnom poslovnom strategijom i stalnim investiranjem u savremene tehnogije. Ta ulaganja su prepoznale i nadležne bh. institucije kao najveće „green field“ ulaganje u privredu BiH u 2008. godini, kada je Agencija za promociju stranih investicija (FIPA) dodijelila Fabrici cementa Lukavac prvu nagradu u kategoriji „Najbolji strani investitor“. Predsjednik Uprave ABAG grupe dodaje da je FIPA i 2017. godine odala priznanje lukavačkoj cementari nagradom za dugogodišnje uspješno poslovanje i značajna ulaganja u BiH.

Proizvodnja cementa u energetskom i materijalnom smislu je zahtjevna industrija. Upotreba alternativnih goriva predstavlja jedan od efikasnih načina kako da se odgovori ovom zahtjevu, pri čemu je bitno harmonizirati ekonomske, okolišne i društvene aspekte s ciljem postizanja održivosti.

Ulaganjima ABAG grupe u ovom području želi se postići što viši nivo iskorištavanja alternativnih goriva u proizvodnom procesu Fabrike cementa Lukavac. Alternativna goriva, poznata kao i goriva iz otpada, predstavljaju strogo kontrolisane materijale ili supstance koje se mogu koristiti kao gorivo umjesto fosilnih poput uglja, mazuta ili prirodnog gasa. Praksa je pokazala da se modernizacijom pogona, uvođenjem savremenih tehnologija i povećanjem učešća zamjenskih goriva postižu brojne prednosti. Poseban doprinos se ogleda u adekvatnom zbrinjavanju i upravljanju otpadom, zaštiti okoliša, kao i očuvanju resursa fosilnih goriva i smanjenju emisija CO₂“, potcrtava Fritsch.

Ove godine se obilježava jubilej „20 godina čvrste veze“ i tim povodom Fabrika cementa Lukavac organizuje Međunarodnu konferenciju „Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂“, koja se održava 6. oktobra u hotelu Hills Sarajevo. Renomirani stručnjaci i stručnjakinje iz Austrije, Njemačke, Srbije i BiH će govoriti o savremenim trendovima i pristupima u cementnoj industriji, korištenju alternativnih goriva, zelenoj energiji, smanjenju CO₂ emisija, ali i o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš u BiH i regionu.

Kao jedan od najvećih stranih ulagača u BiH želimo da zajedno sa Fabrikom cementa Lukavac budemo inicijatori promjena u oblasti zbrinjavanja otpada, energetske efikasnosti i održivog razvoja u Bosni i Hercegovini i šire, te damo dodatni podsticaj i razmjenimo pozitivna iskustva i najbolje prakse. Stalno se mora raditi na unapređenju inovacija i produktivnosti, jer samo tako možemo stvoriti neophodne uslove za siguran prosperitet i bolju budućnost“, poručuje Harald Fritsch.