DAN PLANETE ZEMLJE

Fabrika cementa Lukavac je prethodnih godina današnji dan, Dan planete Zemlje, obilježavala svečano, organizarajući razne akcije zajedno sa mladima i ekološkim udruženjima u oviru svog projekta „U prijateljstvu s prirodom“, sve s namjerom da djecu i mlade potakne na djelovanje, te da se razvija svijest o neophodnosti kontinuiranog anzgažmana na očuvanju prirode i okoliša.

Plan Lukavac Cementa je bio da se i danas ovim povodom zasadi novih 300 stabala u gradu Lukavcu u saradnji sa organizacijom Let's do it iz Tuzle i učenicima osnovnih škola, ali zbog pandemije izazvane korona virusom, ova akcija se odgađa za jesen, zapravo kada se steknu uslovi da se to bezbjedno obavi.

Ali bez obzira na trenutno stanje i odgođenu akciju, Lukavac Cement u okviru svog redovnog poslovanja svakodnevno radi na zaštiti okoliša i prirodnih resursa. Samim uvođenjem korištenja alternativnog goriva kao goriva budućnosti, još od 2012. godine Lukavac Cement pokazuje svoju opredijeljenost da se ponaša i djeluje kao ekološki osviješten privredni subjekt i misli na planetu Zemlju.

Nihad Begić, direktor prodaje i marketinga Fabrike cementa Lukavac, istakao je da su postignuti rezultati u 2019. godini najbolji dokaz za to, jer je Fabrika uspjela da dosegne udio alternativnih goriva u proizvodnom procesu u iznosu od 45%, trenutni udjel je 60%, a s obzirom na svoje tehničke mogućnosti u do kraja 2020. imat će supstituciju do čak 70 %.

Najveća vrijednost ovih aktivnosti se ogleda u tome, što se direktno štede goriva iz prirode za buduće generacije, a otpad koji bi inače bio bačen i zatrpan u zemlju se zbrinjava na mnogo bolji i ekološki učinkovitiji način. Pored ovih učinaka postiže se bitno smanjenje emisija kiselih gasova, dodatno se poboljšava kvalitet cementa kao i zraka u gradu Lukavcu.

Poruka iz Fabrike cementa Lukavac je da svaki dan mislimo na svoj jedini dom, planetu Zemlju, i da zajednički radimo za njenu dobrobit i dobrobit svih nas.