Fabrika cementa Lukavac realizovala projekat energetske efikasnosti sufinansiran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša FBiH

Fabrika cementa Lukavac je uspješno okončala projekat energetske efikasnosti koji je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH. Projekat pod nazivom “Modernizacija procesa proizvodnje klinkera korištenjem efikasnijeg i ekološki opravdanijeg izvora toplotne energije” je realiziran tokom proteklih 12 mjeseci.

Cilj projekta je bio modernizacija postojećeg procesa proizvodnje klinkera, što je podrazumijevalo zamjene stare kotlovnice na mazut energetski efikasnijim i ekološki opravdanijim alternativnim načinom zagrijavanja energenata uz redukciju toplotnih gubitaka od 50%. Projektne aktivnosti su obuhvatile zamjenu starog i ugradnju novog elektro kotla uz popratne elektro i mašinske radove, edukaciju zaposlenika i izradu studije oprvdanosti ulaganja u obnovljive izvore energije. Projektna vrijednost svih radova iznosi 347.859 KM, od čega je Fond sufinasirao 100.000 KM.

Detaljnije o aktivnostima Fabrike cementa Lukavac potražite prijavom na link  www.lukavaccement.ba , a o aktivnostima i ulozi Fonda za zaštitu okoliša potražite na stranici Fonda www.fzofbih.org.ba

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Fabrike cementa Lukavac d.d. i ne predstavlja nužno stav Fonda za zaštitu okoliša FBiH.