GENERALNI DIREKTOR FABRIKE CEMENTA LUKAVAC UČESNIK PANEL DISKUSIJE EKONOMSKOG FORUMA BiH 2019

Stjepan Kumrić, generalni direktor Fabrike cementa Lukavac, učestvovao je u panel diskusiji Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2019, koji je održan 25. februara u Sarajevu u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog instituta.

Nakon uvodnog obraćanja dekanese Ekonomskog fakulteta prof. dr. Jasmine Selimović, prisutnima su se obratili rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj i specijalni predstavnik i šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark, a Forum je otvorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Stjepan Kumrić je bio panelista treće sesije pod nazivom „Unapređenje poslovnog okruženja Bosne i Hercegovine“ koju je moderirao prof. dr. Jasmin Hošo. Tom prilikom su razmijenjena mišljenja i iskustva predstavnika najznačajnih privrednih subjekata u BiH o poslovnom ambijentu, prilikama i preprekama u poslovanju na bh. tržištu.

Razmatrajući pitanja ekonomskog stanja, odlaska kvalifikovane radne snage, investiranju u BiH, Kumrić je istakao da je ulaganje u nove tehnologije od velikog značaja, te da Lukavac Cement posebnu pažnju posvećuje unapređenju životne okoline koristeći najnovija dostignuća u toj oblasti i stalno povećavajući udjel alternativnih goriva u svom proizvodnom procesu, priblažavajući se na taj način standardima u Evropi i svijetu. Takodjer je naglasio da se redovnom edukacijom uposlenih, pripremama za promjene koje dolaze, efikasnošću i dugoročnim planiranjem može postići uspjeh u BiH, te da jedan od problema kako u našoj zemlji tako i u zemljama okruženja, između ostalog, jeste upravo planiranje u kratkim rokovima. Kumrić smatra da je za uspjeh neophodno stalno educiranje, dobra saradnja sa građanima i lokalnom zajednicom, te proširenje djelatnosti u cilju otvaranja novih radnih mjesta. Krajnji cilj jeste da Fabrika cementa Lukavac bude jedna od najmodernijih u Evropi, što svojim radom i zalaganjem, bez obzira na okruženje uveliko i dokazuje.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine održava se već treću godinu zaredom i do sada je okupio više od 1000 učesnika, većinom predstavnika bosanskohercegovačke izvršne vlasti kao i više od 600 predstavnika regionalnih kompanija, diplomatskog sektora i akademske zajednice. Cilj foruma je bio okupiti investitore i političare iz BiH i regije kako bi se govorilo o problemima u ekonomiji i shodno tome pokušala naći adekvatna rješenja, te je učešće i doprinos Fabrike cementa Lukavac na ovom važnom skupu od izuzetnog značaja.