GENERALNI DIREKTOR KUMRIĆ NA EVROPSKOJ MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI

Stjepan Kumrić, generalni direktor Fabrike cementa Lukavac, je u četrvrtak, 10.12.2020., sudjelovao na međunarodnoj konferenciji „CONNECTING BUSINESS OPPORTUNITIES FOR CIRCULAR ECONOMY IN THE REGION“ u organizaciji austrijske WEthink platforme. Osnovni cilj konferencije je bio da okupi sudionike iz regije kako bi se razgovaralo o cirkularnoj ekonomiji.

 

 

Komunicirale su najbolje evropske prakse, a direktor Kumrić je imao priliku prezentirati iskustva i rezultate Lukavac Cementa u primjeni alternativnih goriva kao glavnog izvora energije u proizvodnji cementa.

Uvodničari na konferenciji su bili Ladeja Košir Godina, direktorica platforme Circular Change i predsedavajuća Evropske platforme za cirkularanu ekonomiju u Briselu i Gianpiero Nacci ispred EBRD-a, a svoju riječ su imali i predstavnice i predstavnici Privrednih komora Slovenije, Srbije, Makedonije, kao i nekoliko eminentnih evropskih kompanija.

Tokom diskusije je utvrđeno je da su privredne komore regiona važan segement za formiranje mreže koja će poticati razmjenu iskustava u ovoj oblasti. Nakon održanih prezentacija, formirano je nekoliko radnih grupa koje su se bavile temama u vezi sa energijom, upravljanjem otpadom i plastikom. Identificirani su zajednički problemi, predložena rješenja i glavni akteri u ovom procesu s posebnim osvrtom na tehnolgiju i tržište.

Konferencija je završila usvajanjem zaključaka na osnovu kojih se želi graditi bolja budućnost za Jugoistočnu Evropu na polju zelenih, smart i digitalnih inicijativa.

Sljedeći online susret je zakazan za februar 2021. godine.