„IDENTIFIKACIJA I UPRAVLJANJE PREDKALCINATOROM U CEMENTNOJ INDUSTRIJI“ USKORO NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI „CONTROLO'2020“ U PORTUGALU

Na 14. međunarodnoj konferenciji „CONTROLO'2020“, koja će se održati od 1. do 3. jula u Portugalu, bit će prezentiran naučni rad pod nazivom „Identifikacija i upravljanje predkalcinatorom u cementnoj industriji“. Rezultat je ovo uspješne saradnje profesora Jakuba Osmića sa Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli i Edina Omerdića sa Univerziteta Limerick u Irskoj sa našim inženjerima elektrotehnike Edinom Imširovićem, Emirom Omerdićem i procesnom inženjerkom Timom Omerović Smajlović.

Fabrika cementa Lukavac je već uveliko poznata po upotrebi alternativnih goriva u svojoj proizvodnji, a autori ovog naučnog rada istraživali su kako da se najbolje stabilizira temperatura u predkalcinatoru pri upotrebi ovih goriva, s ciljem da se ostvari što stabilniji rad cijele peći i dodatno uštede energenti. Razmjenom i identifikacijom podataka iz SCADA sistema, kao i adekvatnim izvođenjem jednostavnih formata bavili su se inženjeri naše fabrike, na osnovu kojih je profesor Osmić napravio odgovarajući matematički model. Konkretnom implemantacijom i testiranjem dobivenih podataka ostvareni su izuzetni rezultati i predstavljaju važan naučni doprinos u sferi automatskog upravljanja, a samom praktičnom primjenom se štiti i oprema i smanjuje broj zastoja.

Ovogodišnja konferencija CONTROLO (The International Conference on Automatic Control and Soft Computing), koja okuplja brojne naučnike, istraživače i inženjere s ciljem razmjene znanja i širenja istraživanja u raznim oblastima upravljačkog inženjerstva, usljed pandemije bit će online.

Profesori Osmić i Omerdić zajedno sa inženjerima Lukavac Cementa svoj rad će prezentirati 3. jula.https://www.controlo2020.ipb.pt/index.php?category=conference&menu=program

Ulaganja Fabrike cementa Lukavac u najbolje raspoložive tehnologije u cementnoj industriji omogućavaju, između ostalog, i realizaciju ovakvih naučnih istraživanja i drugih projekata, što rezultira unapređenjem procesa proizvodnje i ekoloških standarda.