LUKAVAC CEMENT I UČENICI OSNOVNE ŠKOLE „VLADISLAV SKARIĆ“ OBILJEŽILI SVJETSKI DAN ŠUMA I DAN VODA

Obilježavajući Svjetski dan šuma i Svjetski dan voda Lukavac Cement i učenici OŠ „Vladislav Skarić“ iz Sarajeva dočekali su danas, 22.3., proljeće u prijateljstvu s prirodom. Tim povodom organizirana je tematska izložba likovnih radova učenika, najboljima su dodijeljene diplome i prigodni pokloni, te posađene nove sadnice u dvorištu škole. Posebnu radost za učenike i učenice priredio je Lukavac Cement postavkom nekada veoma popularne dječije igre „Školica“.

Svjetski dan šuma, 21.3. i Svjetski dan voda, 22.3. ukazuju na važnost zaštite prirodnih resursa i neophodnost njihovog očuvanja, a ovo je bila prilika da se slavi priroda, uče bitne stvari i poželi dobrodošlica proljeću. Ovogodišnji Međunarodni dan šuma je posvećen temi „Šume i obrazovanje“, kako bi se djeci pomoglo da od najranijeg doba shvate sve dobrobiti drveća i šuma i potrebi njihovog održavanja.

„Zajedno sa učenicima OŠ „Vladislav Skarić“ željeli smo da skrenemo pažnju koliko je bitno čuvati naše prirodne resurse, te da djeci i omladini pružimo priliku da se druže s prirodom, misle na nju i čuvaju je. Prošle godine pokrenuli smo dugoročni projekat „U prijateljstvu sa prirodom“ koji se razvija u saradnji sa školama i obdaništima iz cijele BiH, udruženjima, građanima. Kao odgovoran i ekološki osvješten privredni subjekt nastojimo dati što veći doprinos podizanju ekološke svijesti i očuvanju prirode u BiH. Sigurno je da su mlade generacije naša budućnost i dužni smo ih odgajati i educirati u skladu sa prirodom, da je znaju cijeniti i čuvati. Učenicima ove škole smo danas poklonili i staru, dobro poznatu dječiju igru „Školica“, koju smo krajem prošle godine napravili u više škola i obdaništa u BiH, a ova je prva u Kantonu Sarajevo. Za njenu izradu koristimo materijale iz proizvodne palete naše cementare koji su bazirani na prirodnim materijalima, s ciljem da buduće generacije budu što zdravije i zadovoljnije, jer poznato je da djeca lakše i brže uče kroz igru. Ova igra potiče, između ostalog, učenje brojeva, prihvatanje pravila, usavršavaju se ravnoteža i koncentracija i pogodna je za sve uzraste“ – istakao je Denis Kotlica, regionalni menadžer Fabrike cementa Lukavac.

 

Direktor OŠ „Vladislav Skarić“ Meho Pirić je poručio učenicima i svim prisutnima da moraju čuvati i njegovati naše šume i rijeke i da je očuvanje njihovog zdravlja ključno za našu budućnost, te naglasio da je za sve sudionike veoma korisno da ostvaruju ovakvu vrstu saradnje.

 

Učenici OŠ „Vladislav Skarić“ i Lukavac Cement su obilježavanjem Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana voda dočekali proljeće i ukazali na vrijednost i značaj šuma i rijeka, koje potiču aktivan i zdrav način života, poboljšavaju zdravlje i pružaju mjesto za druženje i igru.