Lukavac Cement okončava ulaganja od 20 miliona km za osiguranje visokih ekoloških standarda

Fabrika cementa Lukavac u svom opredjeljenju da prati moderne tehničko-tehnološke tokove koji osiguravaju visoke ekološke standarde uspješno privodi kraju završnu fazu investicija u projekte, čiji je cilj povećanje kapaciteta, efikasnosti, procenta učešća alternativnog goriva u procesu proizvodnje klinkera.

Poznat i kao Zelena fabrika cementa, Lukavac cement okončava treću investicionu fazu (2012. – 2017.) ukupne vrijednosti 20 miliona KM, koja će značajno doprinijeti efikasnom, sigurnom i ekološki prihvatljivom korištenju alternativnih goriva u procesu proizvodnje. Ulaganja su bila usmjerena na nabavku nove opreme i nadogradnju sistema za doziranje alternativnih goriva na toplom dijelu linije za proizvodnju klinkera, modernizaciju i proširenje postrojenja za bajpas prašinu te ugradnju sistema za redukciju azotnih oksida, čime se završava treći postprivatizacijski investicioni ciklus.

U proteklom periodu započeli smo izgradnju postrojenja za redukciju azotnih oksida, čime se stvaraju uslovi da zakonsku granicu od 500 mg/Nm3 spustimo na 200 mg/ Nm3, a zakonska regulativa u BiH propisuje maksimalnu vrijednost azotnih oksida 500 mg/Nm3, dok se u nekim evropskim zemljama ta granica pomjerila na 200 mg/ Nm3. Proteklih mjeseci smo aktivno radili na demontaži stare i montaži nove opreme, ispitivanju… Sada smo spremni za puštanje u rad. Radovi su izvođeni u različitim vremenskim uslovima, po kiši i snijegu, ali se predviđeni rok za navedene poslove ispoštovao”,

istakao je Stjepan Kumrić, član Uprave Lukavac cementa.

U ukupnoj svjetskoj proizvodnji stakleničkih plinova, cementna industrija generira 5% emisija CO₂, a svoj doprinos smanjenju svjetskog zagrijavanja daje poduzimajući aktivnosti posebno u segmentima smanjenja udjela klinkera u cementu, podizanjem energetske učinkovitosti, većom upotrebom zamjenskih goriva i alternativnih sirovina, te promoviranjem održive gradnje kao jednog od preduvjeta prilagođavanja posljedicama klimatskih promjena. Lukavac cement smatra svojom obavezom da stalno traži rješenja i ulaže u nova znanja i tehnologije kako bi uspješno pratio svjetske trendove i osigurao visoke ekološke standarde. Upravo slijedi period puštanja novih postrojenja u rad, početak proizvodnog ciklusa, a nakon stabilizacije rada pristupit će se dokazivanju garantnih parametara.