OŠ „LUKAVAC GRAD“ I LUKAVAC CEMENT ZAJEDNIČKI OBILJEŽILI DAN EKOLOŠKOG POKRETA

U povodu Međunarodnog dana ekološkog pokreta koji se širom svijeta obilježava 17. novembra, Lukavac Cement je u krugu fabrike pripremio akciju sadnje novih stabala. U pomoć su stigli učenici IV i VIII razreda OŠ „Lukavac Grad“ i njihove nastavnice Rabija Bektić i Hamida Toplak, te su uspješno zasađene 232 nove sadnice breze, bora, lipe i jele koliki je i broj trenutno zaposlenih u Lukavac Betonu i Lukavac Cementu.

Obilježavanje ovog dana je upotpunjeno i prezentacijom učenika VIII razreda na temu „Čuvaj svoju životnu sredinu“ koji su svoje drugare iz IV razreda upoznali s pojmovima ekologije, ekoloških problema i rješenja ali im objasnili i sav značaj i važnost pošumljavanja i sadnje novih biljaka za našu planetu.

Nakon poučne prezentacije održana je i edukativna eko likovna radionica koju je vodila profesorica Indira Jaranović.

Kraj jednog korisnog i lijepog dana upotpunjen je praktičnim aktivnostima u parku fabrike gdje su stariji učenici pokazali mlađima kako se sadi drvo.

Cilj zajedničke sadnje jeste potaknuti razvijanje ekološke svijesti kod djece i omladine, jer oni treba da budu pokretač pozitivnih promjena kako u društvu tako i u sredini u kojoj živimo.