U FABRICI CEMENTA LUKAVAC DO MARTA REDOVNI REMONT POSTROJENJA

Od 11. januara u Fabrici cementa Lukavac započeo je redovni godišnji remont postrojenja koji će trajati do 1. marta 2021.

Naš tehnički direktor Nedim Pašić je ovim povodom istakao da će nakon obavljenog remonta biti dodatno unaprijeđena energetska učinkovitost u proizvodnji klinkera, ali da će predviđeni radovi donijeti i nova poboljšanja svih ekoloških aspekata proizvodnje, s posebnim osvrtom na maksimalno povećanje udjela alternativnih goriva i smanjenje korištenja fosilnih goriva.

„Dosadašnja ulaganja u modernizaciju i razvoj naše cementare u skladu sa evropskim normama smatramo velikim postignućem, jer smo na ovaj način uspjeli da minimiziramo štetne uticaje na kvalitet vazduha i okoliša. Najbolji primjer je činjenica da zvanični podaci mjerenja parametara kvaliteta zraka u Lukavacu i okolini tokom ljeta kada fabrika radi u punom kapacitetu pokazuju dobru kvalitetu, dok u zimskim mjesecima kada ne radimo zagađenje vazduha je znatno povišeno. Naše čvrsto opredjeljenje je strogo pridržavanje svih propisanih mjera za zaštitu životne okoline i bezbjednost i zdravlje uposlenika i građana. U fokusu su nam projekti daljeg unapređenja poslovanja i održivog razvoja, kao i inicijative i programi podrške lokalnoj zajednici i mladim generacijama“ – kazao je Pašić.

Uprkos svim nedaćama koje je donijela 2020. godina uspješno smo i bez prekida okončali proizvodnju cementa prema planiranim količinama, sačuvali sva radna mjesta i ostvarili dobre prodajne rezultate.