U LUKAVAC CEMENTU OBILJEŽENA SEDMICA ETIKE I USKLAĐENOSTI

Dr. sc. Silvija Vig održala stručno predavanje i dala osvrt na saradnju s Lukavac Cementom

U Lukavac Cementu je u periodu od 6. do 12.11.2022. prvi put obilježena Sedmica etike i usklađenosti, a dr. sc. Silvija Vig je tom prigodom održala i stručno predavanje „Uloga i odgovornost menadžera za učinkovit sistem upravljanja usklađenostima“.  

Inače je osnivačica i direktorica kompanije CODUPO Compliance iz Hrvatske koja promiče izvrsnost u poslovanju i pomaže organizacijama uspostaviti visoke standarde poslovanja. Specijalizirana je za područje usklađenosti i integriteta u poslovanju, a svoja vrijedna znanja i iskustva prenosi menadžerima i voditeljima funkcije usklađenosti u cijeloj regiji.

Kao vodeća stručnjakinja za etiku i usklađenost tokom boravka u Lukavac Cementu predstavila je, između ostalog, i trenutno stanje usklađenosti u regiji, te istakla da CODUPO Compliance posluje u širem regionu i da se u posljednje vrijeme mogu osjetiti značajni pomaci.

U nastavku svog osvrta naglasila je da se posljednje tri godine intenzivno bavi područjem usklađenosti, odnosno da je cjelokupno poslovanje tvrtke CODUPO Compliance usmjereno ka uskoj specijalizaciji u području usklađenosti, etike, integriteta i antikorupcije.

Za Lukavac Cement je konstatirala da predstavlja jedan od primjera dobre prakse ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijeloj regiji, jer će biti prva certificirana kompanija prema ISO 37301 Compliance Management System, iako za to nema zakonsku obavezu.

Iznijela je i svoje utiske o našoj dosdašnjoj saradnji i kazala: “Pratim već duže sve aktivnosti koje pokreće Lukavac Cement i moram priznati da se svaki put ugodno iznenadim na inicijativama koje se poduzimaju u području društveno odgovornog poslovanja, pa tako i organizacije Sedmice etike i usklađenosti. Drago mi je da time podižete svjesnost o etici i uskađenosti ne samo u svojoj kompaniji nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i šire. I zadovoljstvo mi je što sam ove godine bila dio ove inicijative u sklopu koje smo napravili gap analizu za skoru certifikaciju ISO 37301 Compliance Management System te održali edukaciju za Upravu i viši menadžment na temu „Uloga i odgovornosti menadžera prema ISO 37301“. Ono što me posebno veseli, a što sam uočila tokom naše suradnje, je velika posvećenost menadžmenta spomenutim temama, što je zapravo kamen temeljac za izgradnju učinkovitog programa etike i usklađenosti.“

Projekt certifikacije za ISO 37301 u Lukavac Cementu je pokrenut u januaru 2022., a kvalitetna implementacija je vrlo složen proces koji se ne može napraviti za kratko vrijeme.

Na kraju je dodala: “Trenutno mogu reći da je Lukavac Cement spreman za certifikaciju, odnosno da sada ulazimo u posljednju fazu primjene svega propisanog i kroz tri mjeseca možemo očekivati audit certifikacijske kuće. Izuzetno mi je drago da se Lukavac Cement odlučio za ovu certifikaciju, jer se ovdje nije radilo samo o implementaciji nego i cjelovitoj integraciji, s obzirom na to da u sustavu postoje već impelmentirane norme ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001 i ISO 45001. Smatram da je odluka Lukavac Cementa bila odlična, pošto je ISO 37301 Compliance Management System standard koji pridonosi izgradnji integriteta poslovanja, štiti reputaciju i kredibilitet kompanije, a danas su to sve odlike bez kojih se ne može poslovati na međunarodnom tržištu.“