UZ PODRŠKU LUKAVAC CEMENTA U TUZLI OTVORENA IZLOŽBA MLADOG KIPARA IVANA JAKŠIĆA

Opredjeljenje Fabrike cementa Lukavac je da pomogne i podrži mlade kreativce i njihove projekte, naročito iz oblasti umjetnosti i zaštite okoliša. Tako je sinoć u  Bosanskom kulturnom centru u Tuzli uz njenu podršku otvorena samostalna izložba mladog splitskog kipara Ivana Jakšića, koji je odrastao na otoku Braču. Ova izložba će trajati sve do 20.7.2018.

Nihad Begić, direktor prodaje i marketinga Lukavac Cementa, naglasio je da oni kao prozvođači cementa su blisko vezani sa umjetnošću, jer građevinski materijali poput cementa, betona, kamena su inspiracija arhitektama, dizajnerima, kiparima da stvaraju jedinstvena umjetnička djela, pa stoga nije bilo dileme da organizatorima izložbe, Udruženju građana Podrinje i BKC-u Tuzla, pruže podršku u njenom održavanju. Ivan Jakšić je odrastao u Donjem  Humcu, jednom od najstarijih naselja otoka Brača, koje ga je i nadahnulo da postane kipar.

„Važno nam je i čast nam je da podržimo mlade prespektivne umjetnike, koji promišljaju kao Jakšić, te njegova odluka da svoj rad predstavi u Tuzli i da svoju skulpturu „Sreberenica“, inspirisanu bolom i tragedijom srebreničkog naroda, pokloni muzeju Memorijalnog centra u Potočarima, je naišla na naše odobravanje“ kazao je Begić.

 

 

U okviru izložbe tuzlanska publika će moći pogledati i druge skulpture autora Jakšića u kojima je satkan spoj univerzalne emocije i kompleksnosti ljudskosti. Lukavac Cement je uvijek spreman dati svoju potporu za ovakve i druge vrste projekata.