FABRIKA CEMENTA LUKAVAC PREZENTIRA FILM O ALTERNATIVNIM GORIVIMA

Lukavac Cement

Fabrika cementa Lukavac u okviru svog projekta „U prijateljstvu s prirodom“ upravo je realizirala edukativni film o alternativnim gorivima pod nazivom „Pioniri u korištenju alternativnih goriva“.

Radi se o poučnoj priči u kojoj se na slikovit način obašnjava šta su to alternativna goriva i koje su prednosti njihove upotrebe u današnjem modernom svijetu.

Lukavac Cement je još 2012. godine krenuo sa upotrebom alternativnog goriva ili kako ga još nazivaju „gorivom budućnosti“, te s pravom može reći da je pionir u ovoj oblasti na našim prostorima. 2019. godine Fabrika je obezbijedila udio alternativnih goriva u svom proizvodnom procesu u iznosu od 45%, trenutni udjel iznosi 60%, a s obzirom na svoje tehničke mogućnosti do kraja 2020. imat će supstituciju i do 70 %.

Sve što dosada niste znali o gorivu iz otpada koje uveliko štedi prirodne resurse, kako i zašto ga koristi Fabrika cementa Lukavac, pogledajte u našem novom filmu.

 

DAN PLANETE ZEMLJE

Lukavac Cement

Fabrika cementa Lukavac je prethodnih godina današnji dan, Dan planete Zemlje, obilježavala svečano, organizarajući razne akcije zajedno sa mladima i ekološkim udruženjima u oviru svog projekta „U prijateljstvu s prirodom“, sve s namjerom da djecu i mlade potakne na djelovanje, te da se razvija svijest o neophodnosti kontinuiranog anzgažmana na očuvanju prirode i okoliša.

FABRIKA CEMENTA LUKAVAC: BUDIMO ODGOVORNI PREMA SEBI I DRUGIMA!

Lukavac Cement

U ovoj za sve nas veoma delikatnoj situaciji Fabrika cementa Lukavac je poduzela vrlo stroge  mjere u cilju sprečavanja širenja korona virusa, te posebno zahvaljujemo našim zaposlenicima, partnerima, kupcima koji su ih prihvatili odgovorno i s velikom ozbiljnošću. Sprovodimo automatski naredbe nadležnih institucija i pomno pratimo aktuelne informacije u BiH i inostranstvu, kako bismo pravovremeno reagovali, jer je to od presudne važnosti za sve nas, naše zdravlje, našu budućnost.

VAŽNE UPUTE I PREPORUKE ZA KLIJENTE I DOBAVLJAČE: BUDIMO ODGOVORNI PREMA SEBI I DRUGIMA!

Lukavac Cement

Poštovani klijenti i dobavljači,

ovim putem želimo da vas izvjestimo o mjerama koje smo poduzeli sa ciljem prevencije pojave korona virusa i očuvanja zdravlja svih nas. Na osnovu zvaničnih uputa nadležnih institucija moramo biti svjesni svog značaja odgovornog ponašanja i pravilne higijene, koji su u ovom momentu od ključne važnosti za suzbijanje širenja epidemije.

 

  • Uprava Fabrike cementa Lukavac donijela je odluku o OBAVEZNOM NOŠENJU ZAŠTITNE MASKE, koja se odnosi na SVE PREVOZNIKE – VOZAČE koji ulaze u krug naše fabrike, kao i nošenje ZAŠTITNIH RUKAVICA i druge obavezne zaštitne opreme.

 

  • Svim prevoznicima-vozačima koji imaju povišenu temperaturu, simptome slične gripi ili respiratorne probleme neće se dozvoliti ulazak u krug fabrike.

 

  • Sve vozače molimo da se što kraće zadržavaju i kreću u krugu fabrike, a neophodne instrukcije će dobiti od naših uposlenika. Pod ovom mjerom se podrazumijeva ulaz, istovar sirovine/opreme, te preuzimanje robe i napuštanje fabrike.

Poziv za prijavu projekata/programa za dodjelu donacija/sponzorstava u 2020. godinu

Lukavac Cement

Fabrika cementa Lukavac kao društveno odgovorna kompanija nastavlja svoju dugoročnu kampanju »U prijateljstvu s prirodom«, te u skladu sa Odlukom Uprave broj 085/2020 od 5.2.2020. godine, objavljuje poziv za prikupljanje prijedloga projekata za dodjelu donacija i sponzorstava, koje će odobravati u skladu sa budžetom predviđenim za ove namjene u 2020. godini.

Pozivamo sve obrazovne ustanove i registrovana udruženja sa područja Opštine Lukavac, koja svojim radom promovišu zaštitu okoliša, sprovode društveno korisne i kreativne projekte iz oblasti ekologije, sporta, obrazovanja, humanitarnog rada, te podstiču razvoj ekološke svijesti, da prijave svoje projekte i programe. Prednost će imati projekti namijenjeni mladim naraštajima, uz promociju njihovog zdravog načina života, u druženju s prirodom i brige o njoj, kao i svi oni koji mogu doprinijeti unapređenju okoliša i uslova življenja u lokalnoj zajednici.

NAŠ INŽENJER EMIR ĆILIMKOVIĆ NAJUSPJEŠNIJI EUREM ENERGYMANAGER

Lukavac Cement

Inženjer Lukavac Cementa Emir Ćilimković, koji od 30. aprila do 30. oktobra 2019. učestvovao na obuci EUREM u organizaciji Predstavništva njemačke privrede u BiH, ostvario je najbolje rezultate, a njegov završni rad je proglašen najboljim. Time je stekao priliku da na 10. međunarodnoj konferenciji EUREM u Atini, 27. i 28. maja ove godine, sa svojim radom učestvuje na međunarodnom takmičenju koje će se održati u okviru konferencije.

REKORDAN UDJEL ALTERNATIVNIH GORIVA U FABRICI CEMENTA LUKAVAC

Lukavac Cement

Fabrika cementa Lukavac, poznata kao pionir u korištenju alternativnih goriva u BiH i šire, okončava 2019. godinu ostvarujući rekordan udjel ovih goriva u iznosu od 45%. Utrošeno je 35.000 tona goriva dobivenih iz otpada, čime je potrošnja uglja smanjena za oko 20.000 tona. Ovakav uspjeh lukavačke cementare rezultat je dugogodišnjih investicija u nove tehnologije, čime je omogućeno da se u njenim postrojenjima čak do 70% fosilnih goriva zamijeni alternativnim izvorima energije.

DRUŠTVENO ODGOVORNI PROJEKTI OBILJEŽILI 2019. U LUKAVAC CEMENTU

Lukavac Cement

Fabrika cementa Lukavac je tokom 2019. realizirala više društveno odgovornih projekata. Kao kompanija koja iz godine u godinu bilježi pozitivne poslovne rezultate, ove godine posvetila je posebnu pažnju projektima koji su bili namijenjeni građanima, prvenstveno mladima, s namjerom da se zajednički stvaraju nove vrijednosti za bolju i zdraviju budućnost.

LUKAVAC CEMENT UVEO SELEKTIVNO ODLAGANJE OTPADA

Lukavac Cement

Lukavac Cement poznat kao pionir u korištenju alternativnih goriva u BiH uveo je još jednu novinu u svrhu ekološki prihvatljivog odlaganja i korištenja otpada. U sklopu svoje dugoročne kampanje »U prijateljstvu s prirodom« krajem protekle sedmice u krugu fabrike su postavljeni novi kontejneri za selektivno odlaganje otpada. Ovaj projekt je realiziran u saradnji sa firmom »Eko život« iz Tuzle.

Još jedna školica za OŠ “Lukavac mjesto”

Lukavac Cement

Naš projekat „Školica“, koji već duže vrijeme realiziramo u sklopu dugoročne društveno odgovorne kampanje „U prijateljstvu s prirodom“ svuda je naišao na odobravanje i radost brojnih učenika i učenica širom BiH.

1 2 3 7