U LUKAVAC CEMENTU ODRŽANA PRAKTIČNA EDUKACIJA ZA BUDUĆE EUREM MENADŽERE

U saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH (AHK BiH) juče, 1. februara, u prostorijama Lukavac Cementa održana je cjelodnevna praktična nastava za buduće EUREM menadžere.

Bila je ovo je prilika da ugostimo polaznike ovogodišnjeg EUREM programa obuke za sticanje međunarodno priznatog certifikata za „Evropskog Energetskog Menadžera“. Ovaj njemački program se od 1994. godine provodi u više od 30 zemalja u svijetu i u proteklom periodu je dokazao izuzetnu efikasnost.

Pored uvodne prezentacije i upoznavanja sa radom i aktivnostima Lukavac Cementa, naš menadžer za energiju, okoliš i razvoj dipl.ing. tehnologije Emir Ćilimković održao je i stručno predavanje o poboljšanju energetske efikasnosti linije za proizvodnju klinkera sušenjem alternativnog goriva. I da podsjetimo: Ćilimković je jedan od naših energetskih menadžera, a njegov završni rad u sklopu ove edukacije 2019. godine proglašen je najuspješnijim.

Nakon predavanja polaznici edukacije su postavljali pitanja i razgovarali ne samo o ovoj temi, nego i o iskustvima i koristima ovog rješenja za Lukavac Cement, kao i o svim prednostima i značaju upotrebe alternativnih goriva u cementnoj industriji, uštedama fosilnih goriva i energije, energetskoj efikasnosti i zaštiti okoliša. U pratnjih naših stručnjaka obišli su i pogone fabrike.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH – Delegation/AHK Bosnien-Herzegowina je licencirani partner za realizaciju EUREM edukacijskog programa u BiH, a naši inženjeri su bili polaznici prve generacije.

Kombinacijom teorijskog znanja i praktičnih zadataka u svrhu smanjenja potrošnje energije u preduzećima, EUREM program pokriva gotovo sva energetski relevantna pitanja koja se mogu pojaviti u kompanijama.

Bila nam je čast da smo s našim gostima mogli podijeliti stručna znanja i pokazati na konkretnim primjerima kako se dobra i energetski isplativa rješenja mogu primjenjivati u praksi.